2015. jún 25.

BAR-os vagyok. Nekem is jár?

írta: onlinetakarek.hu
BAR-os vagyok.  Nekem is jár?

Legutóbbi, igen népszerű cikkem ( Félre tudsz tenni napi 200-Ft-ot? ) után most azokat a tévhiteket gyűjtöm össze, melyek miatt sokan hezitálnak azon, hogy indítsanak-e lakástakarék megtakarítást, vagy sem.

 

tevhit.jpg

1.) Tévhit: Nem biztonságos befektetés, a teljes megtakarításom elveszhet.

Tény: Megnyugtatlak, a lakástakarék számlán lévő összeg a bankbetéttel azonos szintű biztonságban van, hiszen a „legerősebb garancia”, az Országos Betétbiztosítási Alap ( OBA; http://www.oba.hu ) garanciája vonatkozik rá 100.000-EUR, azaz körülbelül 30.000.000-Ft értékben.

2.) Tévhit: Hosszú idő 5-10 év, bármi előfordulhat. Ha nem tudom végig fizetni a havi megtakarításaimat, akkor nem kapom vissza az addig befizetett pénzem.

Tény: A lakástakarék az egyetlen olyan termék, ahol nincs elvonás, büntető kamat, visszavásárlási táblázat vagy éppen portfolió kezelési díj. Ha nehéz anyagi helyzetbe kerülsz, és a tervezett futamidő előtt szükséged van az addig befizetett pénzedre, akkor azt néhány hetes átfutási időn belül visszakapod. Lehetőséged van azonnali kifizetést is kérni, ennek díja csupán néhány százalék (jellemzően a kifizetésre kerülő összeg 3 %-a, gyorsított eljárás esetén ). Sőt, ha 4 éven keresztül probléma nélkül fizetted megtakarításaidat, akkor a 30 % -os állami támogatás összege is kifizetésre kerül!

3.) Tévhit: A lakástakarék ajánlatban szereplő hitel összeget kötelezően fel kell vennem.

Tény: A hitel felvétel csupán egy lehetőség. Ha lakástakarék szerződést kötsz, akkor szerződéskötéskor választanod kell egy összeget (szerződéses összeg). Ehhez az összeghez juthatsz hozzá akkor, ha a teljes futamidő alatt hiánytalanul befizeted a havi megtakarításaidat, az állam átutalja a lakástakarék számládra a 30 %-os állami támogatást, és a rendelkezésre álló hitelt is felveszed. Ha nem szeretnél (vagy nem tudsz) élni a hitelfelvétel lehetőségével, akkor értelemszerűen „csak” a megtakarításaidat és az állami támogatást költheted el lakáscéljaidra.

4.) Tévhit: KHR (korábban BAR) listás vagyok, így én nem köthetek lakástakarék szerződést!

Tény: Attól függetlenül, hogy egyszer rossz döntést hoztál, és egy nagyon rossz konstrukciójú hitel visszafizetésével késedelembe estél, és ebből adódóan felkerültél a negatív KHR listára, a lakástakarék szerződéskötéstől szerencsére nem vagy elzárva! SŐT! Neked is JÁR az állami támogatás!

5.) Tévhit: Csak lakásvásárlásra használható fel a megtakarítás. Van lakásom, ezért én nem kötök szerződést.

Tény: Nem csak lakásvásárlásra, hanem minden olyan költség finanszírozására felhasználható a megtakarítás, mely a lakás felújításával, bővítésével, energetikai korszerűsítésével, szépítésével jár. Például: szobafestés; fürdőszoba felújítás; klíma felszerelés; díszkert építés; stb. Sőt, akár meglévő lakáshiteled tőkerészét is csökkentheted a lakástakarék megtakarításoddal!

6.) Tévhit: csak felnőttek vehetik igénybe az állami támogatást.

Tény: Minden olyan állampolgár, aki rendelkezik lakcímkártyával és adóazonosító jellel, igénybe veheti a 30 %-os állami támogatást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szülő vagy nagyszülő akár az óvodás gyerekére / unokájára is köthet lakástakarék szerződést.

 7.) Tévhit: Az állami támogatásból – a bankbetéthez hasonlóan - levonják a kamatadót és az egészségügyi hozzájárulást.

Tény: A lakástakarék állami támogatása mentes a kamatadó és EHO alól, így nettó összegnek tekinthető.

 8.) Tévhit: Nyugdíjas vagyok, így nem köthetek lakástakarék szerződést, mert nem jár az állami támogatás.

Tény: Természetesen nyugdíjasként is köthető lakástakarék szerződés, és ugyanúgy jár a 30 % állami támogatás.

 9.) Tévhit: Külföldön élek és dolgozom még néhány évig, ezért én nem köthetek ilyen szerződést.

Tény: Ha rendelkezel magyarországi állandó lakcímmel és adóazonosító jellel, akkor Neked is jár az állami támogatás, megköthető a lakástakarék szerződés.

 10.) Tévhit: Egy családban csak 1 db szerződésre vehető igénybe az állami támogatás.

Tény: Jogszabály szerint közeli hozzátartozók köthetnek egymásra lakástakarék szerződést. Tehát egy 2 felnőttből, 1 nagyszülőből és 2 kiskorú gyerekből álló család esetében akár 5 db szerződés is köthető, így akár évi 5 x 72.000-Ft állami támogatás is igényelhető.

 

Bízom benne, hogy sikerült választ adnom hezitáló olvasóim kérdéseire. Itt az alkalom, kérj időpontot, és számoljunk együtt: www.onlinetakarek.hu

Kövesd és lájkold Facebook oldalunkat is, mert kreatív lakásfelújítási tippeket találsz!

Szólj hozzá